Het is gelukt

Door Webgnome op donderdag 21 januari 2016 13:03 - Reacties (28)
Categorie: handicap en maatschappij, Views: 5.400

Er komt een algemene verplichting om openbare gebouwen en ruimten toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. De verplichting moet ingaan per 1 januari 2017. In de Tweede Kamer is achter de schermen druk onderhandeld om een meerderheid te krijgen voor wijzigingsvoorstellen bij de uitvoeringswet van een verdrag. Daarover is nu overeenstemming bereikt.

Het compromis komt erop neer dat bedrijven eenvoudige aanpassingen moeten doen zodat gehandicapten overal toegang hebben, maar dat wel duidelijker wordt vastgelegd dan eerder de bedoeling was wat dat in de praktijk voor de betrokken instellingen betekent.

Rechtszaken voorkomen

Het plan dat gebouwen toegankelijk moeten zijn, komt van PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. CDA en SGP stelden daarop voor dat in een algemene maatregel van bestuur (amvb) komt te staan welke verplichtingen de betrokken instellingen precies hebben. Daarin worden bepalingen opgenomen over wat redelijkerwijs van hen mag worden verwacht. CDA en SGP waren bang dat er anders allerlei rechtszaken zouden komen.

De partijen hebben nu een akkoord bereikt over steun aan elkaars voorstellen en er is een meerderheid in de Kamer.

PvdA-Kamerlid Van Dijk, de initiatiefnemer van het in de wet vastleggen van de toegankelijkheid, spreekt van een historische dag voor mensen met een beperking. "Toegankelijkheid wordt de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering." Overigens moet na de Tweede ook de Eerste Kamer nog met de nieuwe wet akkoord gaan.

bron: nos.nl

Vandaag is de dag. Poging 2

Door Webgnome op donderdag 21 januari 2016 09:02 - Reacties (12)
Categorie: handicap en maatschappij, Views: 2.530

Afgelopen dinsdag zou het de dag moeten worden voor veel gehandicapten in Nederland. Op deze dag zou namelijk het amendement van Otwin van Dijk worden behandeld om eindelijk het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap te ratificeren.

Echter op het allerlaatste moment ging de stemming niet door. De reden? de SGP had nog bedenkingen bij een aanvulling door twee andere partijen en moest daar eerst onderzoek naar doen. Vandaag is dus opnieuw de dag die voor veel gehandicapten het verschil kan maken of dat er in de komende jaren verandering komt in de toegankelijkheid van de maatschappij of dat er gezegd wordt dat er stappen worden gemaakt om dit mogelijk te maken. (De wel bekende papieren tijger)

Natuurlijk gaat het over iets meer dan alleen maar een drempeltje maar bijvoorbeeld ook over webwinkels die voorleesknoppen moeten gaan implementeren. En ja dit alles natuurlijk in alle redelijkheid.

Vandaag is de dag: VN verdrag inzake rechten van personen met een handicap.

Door Webgnome op dinsdag 19 januari 2016 08:00 - Reacties (12)
Categorie: handicap en maatschappij, Views: 1.948

Vandaag is dan eindelijk de dag aangebroken dat het kabinet gaat stemmen over het VN verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Het kan voor heel veel mensen een vrolijke dag worden.

Dat het een maatschappelijk probleem is heeft iedereen dit weekend kunnen zien op social media.Twitter en Facebook stonden vol van de #jekomternietin berichten. Met deze hashtag werden situaties aangekaart die niet door de beugel kunnen. Er zijn diverse open brieven geschreven en wereldkundig gemaakt en op andere manieren is het ongenoegen over de huidige situatie kenbaar gemaakt.

Hopelijk komt daar vanavond verandering in en wordt Nederland voor meer dan 1 miljoen mensen met een handicap een iets mooiere plek.

Geachte heer Bosman. Een open brief aan cultuurtheoloog Frank G. Bosman

Door Webgnome op zaterdag 16 januari 2016 14:00 - Reacties (19)
Categorie: handicap en maatschappij, Views: 3.536

Geachte heer Bosman,

zoals bijna elke dag luister ik op de terugweg van mijn werk naar het programma “Dit is de dag”. U bent daar zo nu en dan te gast om een stelling voor te leggen waar dan even over wordt gediscussieerd.

Voordat ik met mijn betoog begin zal ik mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Jeroen Somhorst. Van beroep ben ik Software Developer bij een bedrijf in Den Bosch en kom ik bij diverse bedrijven in het land over de vloer. En dit allemaal met een handicap die zorgt dat ik rolstoelgebonden ben. Over het algemeen ben ik het eens met uw stellingen echter vandaag schoot uw stelling mij in het verkeerde keelgat.

lees meer op mijn blog